Prowadziła je Natalia Brede z IK w Krakowie. - Zieloną herbatę powinno się zalewać tylko do 1/3 wysokości szklanki i nigdy nie gorącą wodą, bo liście staną się gorzkie i brunatne. Nie będą uwalniały swojej mocy powoli i systematycznie - mówiła specjalistka od herbat chińskich.
Uczestnicy poznali także kilka tajemnic związanych z samym rytuałem picia herbaty. - Zalewa się ją kilka razy. Podając gościom, zawsze zaczynamy od tych, którzy są po stronie serca - mówiła Natalia Brede.
Kolejny wykład w Instytucie Konfucjusza odbędzie się już 26 marca. Tym razem Katarzyna Mazur-Kajta opowie o chińskiej sztuce kulinarnej.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?